Courtyard House

Location:Old Shoreham Road, Hove.

Description:Planning for 5 bedroom Detached Villa.

Client:Paulanto Limited.

Approximate Cost:Confidential.

The courtyard house, Hove was granted planning consent in March 2010.

The house has five bedrooms, three bathrooms and resides within a secluded plot of more than 1000m2. in the heart of Hove.

The courtyard house is constructed of ebony brick and glass. The fenestration is formed of grey powder coated aluminium windows with the detailing being contemporary in organization. The flat green roof is formed of sedum / wild grasses that actively encourages biodiversity, whilst softening the visual impact of the development. The composition is modern and formal whilst the materials soften the design to form a contemporary urban dwelling.

The proposed house works with the natural topography of the site, allowing the house to be dropped down into the landscape. The result of using the landscape in this way forms a reduced visual impact to the north elevation, whilst retaining the view of a green space.