The Old sorting Office – Mixed use sheme

Location:Keymer Road, Hassocks

Description:Mixed use residential and commercial development in Hassocks.

Client:Martin Homes

Approximate Cost:Confidential.

The Old sorting Office Landivar Architects are lead Architects for a mixed use residential and commercial development in Hassocks.

The former Post office sorting office was extra to requirements by Royal Mail and sold off in 2018. The brownfield site is located in Hassocks, a large village and civil parish in the Mid Sussex district of West Sussex, England.

Located approximately 7 miles (11 km) north of Brighton, with a population of approximately 8ooo, the area now occupied by Hassocks was just a collection of small houses and a coaching house until the 19th century, when work started on the London to Brighton railway. The local area consists of 19th and 20th century suburban architecture, predominantly of two and three storey with pitched roofs. The Keymer Road buildings date toward the Late victorian and Edwardian with the out laying areas built in the mid 20th Century.The sorting office was constructed in 1973 and it was deemed that a apartial demolition and new build would be the most effetive way to re-use the site.

The proposal was to demolish the rear section of the existing building to clear the site for the proposed 5 new build houses and to part-convert and extend the front section to form an A1 retail space on the ground floor along with five flats to the upper parts. The proposed 189m2 A1 retail space on the corner of Keymer Road and Downs View Road would contribute to local employment and encourage an active street frontage that would add to the vibrancy of the village high street. A1 retail use is appropriate and fitting to the location and surrounding uses.

The layout and arrangement of the houses are orientated on a North-South Axis and have been generated as response to the topography of the site and the current relationship with the the Highway. Each house has an allocated parking space to the rear of the site and is access via Downs View Road.

The interior layout of each of the houses is identical over the three floors, they comprise:

  • Ground floor – living and dining accommodation, a W.C and glazed sliding doors to a landscaped rear courtyard:
  • First floor – Two bedrooms and family bathroom
  • Attic – Master bedroom and Ensuite:

The design proposes to have a limited pallet of high quality materials all finished to a high standard of architectural detailing and craftsmanship.The materials proposed are:

  • PPC Aluminium Velfac doors and windows / finished with RAL colour 7021 dark grey.
  • Ibstock ‘PETWORTH’ red brick.
  • Oiled larch slatted garden fences.
  • Frameless glass balustrades.
  • Zinc standing seam roof.
  • Extensive soft landscaping and mature planting:
  • Pale stone pavers and shingle to the parking area.

 

Computer Generated images by: https://www.curvedaxis.com/